СОЦИЈАЛНИ ИНОВАЦИИ

Eco-School

As a national coordinator for international programs by the global Foundation for Ecologic Education, OXO has been implementing the Eco-School and Eco-Preschool programs into the educational system of the Republic of North Macedonia. The Eco-School concept is a growing phenomenon in Macedonia that encourages youth to get involved in their environment, enabling them to actively protect it. It begins inside the classroom, expands throughout the school and at the end, it galvanizes change in the entire community.

Eco Package

The regional project Eco Package is implemented throughout the Eco-Schools network in the Republic of North Macedonia since 2014, with the support by Tetra Pak. The project intends to develop awareness and to showcase the meaning of responsible behavior of children, students, educators, teachers and parents, through collecting, selecting, separation and carton removal from used tetra pak packaging for milk, yogurt and juices.

News for kids (2015-2015)

INFORMA followed successful examples from the globe about the importance and relevance of information. INFORMA entertains and engages young people, who are the audience and the creator of this program.

The main goal was setting up strong foundations of a news standard, progressive even for adult audiences.

INFORMA was implemented with the supporth of the Embassy of The Netherlands in the Republic of North Macedonia.

5+ Drama studio (2017)

The 5+ Drama Studio is part of the educational project for children “5+ Family”, produced by OXO. With this project, OXO continues on its mission to enable children to grow and learn together, so that they can better understand themselves and the world around them. As a part of 5+, the drama studio finished with a talent show in June 2017, when over 50 children participated.

Externo.mk (2017)

Externo.mk is an informative public campaign about the need for holding free and fair parliamentary elections, by way of producing over 30 humoristic animated videos. This project was supported by USAID.

[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

НОВОСТИ

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

[/vc_row]

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Сонуваме.Менуваме (2017, 2018, 2019)

Сонуваме.Менуваме е општествено одговорен проект чија главна цел е промоција на инклузијата на лица со попреченост во општеството. Со реализација на 5 инклузивни театарски претстави на „5+ Фамилија“, со наслов „Петтата страна на светот“ допревме до 3500 лица (деца и возрасни), а со емитување на концертот на МТВ1 опфатена е целата македонска јавност. Проектот е поддржан од Стопанска Банка АД Скопје.

ReToy (2017)

Retoy односно размена на играчки е шведска иницијатива која се реализира во неколку градинки во Скопје. Преку игра децата учат зошто е важно да ги користиме предметите повеќе пати, зошто е важно да рециклираме, а во исто време учат за нивните права според Конвенцијата на ОН за Правата на детето. Проектот е поддржан од Амбасадата на Шведска во Скопје и Сивус.

„Учиме за собирање и рециклирање на отпадно масло за јадење“ (2017-2021)

Едукативниот проект „Учиме за собирање и рециклирање на отпадно масло за јадење“ се спроведува во неколку детски градинки во Скопје. Правилното собирање на отпадно масло дома е одличен пример за децата кои преку ликот на Петко учат за собирање и рециклирање на отпадното масло и позитивните влијанија врз животната средина кога тоа еколошки се отстранува. Проектот е поддржан од Суниленс.

„Заштита на правата на мигрантите и бегалците“ (2017)

Како дел од овој проектот ОХО реализираше кампања за информирање на јавноста која има цел да ја подигне свеста на бегалците и мигрантите за нивните меѓународно признати човекови права, како и да се зголеми свеста за пошироката јавност за прашањата поврзани со бегалците и мигрантите. Проектот се реализира со поддршка од Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и USAID.

Млади репортери

Како дел од овој проектот ОХО реализираше кампања за информирање на јавноста која има цел да ја подигне свеста на бегалците и мигрантите за нивните меѓународно признати човекови права, како и да се зголеми свеста за пошироката јавност за прашањата поврзани со бегалците и мигрантите. Проектот се реализира со поддршка од Македонското здружение на млади правници (МЗМП) и USAID.